Η υιοθέτηση και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στα κέντρα διανομών της JYSK αποτελεί το βασικό συστατικό της εκρηκτικής ανάπτυξής του. Η JYSK (στα ελληνικά προφέρεται «γιουσκ») είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στην κατηγορία των προϊόντων οικιακού εξοπλισμού. Με σλόγκαν «τα πάντα για το σπίτι», κατάφερε από το 1979 να εξελιχθεί σε έναν πολυεθνικό οργανισμό. Μάλιστα, το 2015 είχε κύκλο εργασιών περίπου 3 δισ. ευρώ.

«Σε γενικές γραμμές μπορεί κανείς να πει ότι τα κέντρα διανομών μας στη Δανία, τη Σουηδία και την Πολωνία αποτελούν βασικό συστατικό της επιτυχίας της JYSK», δηλώνει στο «Logistic Leader» ο κ. Troels Fynbo Larsen, Contract Manager Logistics & Supply Chain, Central Region, DenmarkLogistics and Supply Chain JYSK Nordic. «H στρατηγική της JYSK είναι να βάζει τον πελάτη πρώτα από όλα (Customer First) και για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας θα έχουν εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις, βασιζόμαστε πάρα πολύ στην αποτελεσματική λειτουργία των κέντρων διανομών μας».

Σύγχρονο design – Νέα τεχνολογία

Όπως εξηγεί ο κ. Larsen, τα κέντρα διανομών της JYSK είναι φτιαγμένα λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε εύκολα τις βέλτιστες πρακτικές από το ένα κέντρο στο άλλο, αλλά και να χρησιμοποιούμε με ενιαίο τρόπο τη νέα τεχνολογία. Αυτά τα στοιχεία μας δίνουν ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού μας», σημειώνει, και συμπληρώνει: «Η αποθήκη στο Radomsko στην Πολωνία είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με δύο τεράστια High Bays και χώρο για 170.000 παλέτες. Το πολύ σύγχρονο design και η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι τα στοιχεία που κάνουν αυτό το κέντρο τόσο ξεχωριστό σε σύγκριση με αυτά των ανταγωνιστών μας».

Να σημειωθεί ότι τα καταστήματα της JYSK σε Πολωνία, Ουκρανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Βοσνία, Σερβία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, FYROM, Κόσσοβο, Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα έχουν εβδομαδιαία παράδοση προϊόντων.

Το αποθηκευτικό κέντρο της JYSK στο Uldum της Δανίας, έκτασης 64.000 τ.μ. Χτίστηκε με μια ειδική τεχνική, με την οποία οι σκελετοί των ραφιών είναι και δομικά στοιχεία του κτιρίου. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιήθηκε και στο αποθηκευτικό κέντρο του Radomsko.

Οι αλλαγές στο λιανεμπόριο και οι νέες ανάγκες

Οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά με την ανάπτυξη του e-commerce. Αναμφίβολα, όπως αναφέρει ο κ. Larsen, η πιο σημαντική εξέλιξη είναι η ανάπτυξη των online αγορών και το γεγονός ότι οι πελάτες είναι πλέον λιγότερο πρόθυμοι να περιμένουν για να παραλάβουν τα προϊόντα τους, καθώς όλα γίνονται πια πολύ πιο γρήγορα.
Έτσι, «Αυτό καθιστά αναγκαίο για μια αλυσίδα όπως η JYSK να αναπτύξει νέες και πιο αποτελεσματικές λύσεις για τους πελάτες. Και αυτό φυσικά έχει μεγάλη επίδραση και στον τομέα των logistics. Εάν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τη JYSK, η συνεχής μας ανάπτυξη επηρεάζει επίσης σημαντικά το τμήμα των logistics.
Υπάρχει μια συνεχής ανάγκη να μεταφέρουμε και να διανέμουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι στο παρελθόν και αυτό δημιουργεί αρκετή πίεση στη χωρητικότητα των αποθηκών μας, γεγονός που μας αναγκάζει ξανά να σκεφτόμαστε και να εφαρμόζουμε νέες λύσεις».

Η επέκταση του δικτύου logistics του ομίλου JYSK είναι μία βασική παράμετρος για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Έτσι, η JYSK κατασκευάζει ήδη ένα νέο κέντρο διανομών (το τέταρτο του δικτύου της) στη Βουλγαρία.
“Το νέο κέντρο logistics στη Βουλγαρία θα φτιαχτεί σε γενικές γραμμές με μοντέλο τα κέντρα διανομής μας στη Δανία, τη Σουηδία και την Πολωνία. Είναι πάρα πολύ προηγμένα και επομένως προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε την εμπειρία από αυτά τα αντίστοιχα projects», αναφέρει ο κ. Larsen. Όταν ολοκληρωθεί το κέντρο διανομών της Βουλγαρίας θα εξυπηρετεί όλα τα καταστήματα της JYSK στις χώρες των Βαλκανίων και σε δεύτερο χρόνο ίσως και κάποιες άλλες αγορές. Η επένδυση είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και το κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2018.

Ο ρόλος της καινοτομίας

Ο κ. Larsen τονίζει ότι οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες, τόσο στο εσωτερικό του οργανισμού όσο και στην καταναλωτική συμπεριφορά, επιβάλλουν την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων: «Η καινοτομία είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για μας, αν θέλουμε να κρατήσουμε τη JYSK στην πλεονεκτική θέση στην οποία ήδη βρίσκεται.
Η καινοτομία στα κέντρα διανομών μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την καινοτομία σε άλλα κομμάτια της λειτουργίας μας. Ένα παράδειγμα είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των προϊόντων που αγοράζονται διαδικτυακά. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη νέων λύσεων ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης να κάνει τις αγορές του online. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί νέες ανάγκες για αλλαγές και στα κέντρα διανομών».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «Γενικά μπορεί κανείς να πει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να μείνει μια εταιρεία ανταγωνιστική στη σημερινή αγορά χωρίς συνεχή καινοτομία. Ειδικά για τα κέντρα διανομών της JYSK, θα έλεγα ότι ο στόχος είναι να μπορέσουμε μέσα από καινοτόμες λύσεις να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί με το μικρότερο δυνατό κόστος τόσο στον τομέα της αποθήκευσης όσο και στον τομέα της μεταφοράς».

Διαρκής εκπαίδευση

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαρκή υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων είναι η διαρκής εκπαίδευση των εργαζόμενων στη JYSK. «Μέρος του οράματος της JYSK είναι να γίνει η πρώτη επιλογή για τους εργαζόμενους στον χώρο του retail και αυτό δεν αφορά μόνο τα καταστήματα, αλλά και το τμήμα Logistics.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη JYSK να χρησιμοποιεί όλους τους αναγκαίους πόρους έτσι ώστε να εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας διαδικασίες στελέχωσης, αλλά και εκπαίδευσης του προσωπικού», αναφέρει ο κ. Larsen.
Με βάση αυτήν την αντίληψη, η JYSK διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρακολουθεί το προσωπικό. Τα προγράμματα αυτά δεν αφορούν μόνο τη βελτίωση της αποδοτικότητα των εργαζομένων, αλλά αγγίζουν και θέματα ασφαλείας.

Για τη JYSK μια πολύ σπουδαία παράμετρος της οργάνωσής της, είναι η επίδραση της λειτουργίας της στο περιβάλλον, θέμα στο οποίο έχει επενδύσει σημαντικά και στοχευμένα. Όπως αναφέρει ο κ. Larsen, «Τα κέντρα διανομών της JYSK στεγάζονται σε κτίρια που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η ενέργεια για την θέρμανση είναι εξαιρετικά μειωμένη, καθώς τα τμήματα των high-bays θερμαίνονται μόνο στους 5°C. Μια άλλη πρωτοβουλία της JYSK είναι η αντικατάσταση όλων των πηγών φωτισμού με λάμπες LED. Στο σύνολό της η κατανάλωση ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας καταγράφεται και ελέγχεται από τα συστήματά μας και συγκρίνεται σε σχέση με ανάλογα κτίρια».

Το αποθηκευτικό κέντρο της JYSK στο Nassjo της Σουηδίας, έκτασης 55.000 τ.μ. Λειτούργησε το 2000 για να εξυπηρετήσει τις αγορές της Σουηδίας και της Φινλανδίας.