Η βρετανική λιανεμπορική Tesco αφαίρεσε 1 δισεκατομμύριο τεμάχια από τις πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων μέσα σε ένα έτος. Ο στόχος αυτός αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Tesco για τις συσκευασίες (4Rs): να αφαιρεθούν όπου αυτό είναι εφικτό, να μειωθούν όπου δεν μπορούν να αφαιρεθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και τέλος να ανακυκλωθούν (ότι απομένει). Η εταιρεία υιοθέτησε αυτή την κορυφαία προσέγγιση στον κλάδο και ζήτησε από τους προμηθευτές της να χρησιμοποιήσουν υλικά εύκολης ανακύκλωσης από μια καθορισμένη λίστα.

Οι πέντε κορυφαίες πρωτοβουλίες της Tesco ήταν οι εξής:
  • Η αφαίρεση συσκευασιών από τα own label και branded μεταλλικών συσκευασιών, όπως το Heinz Beans – 67 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού.
  • Η Tesco συνεργάστηκε την εταιρεία Hallmark για την αφαίρεση πλαστικών καλυμμάτων από τις ευχετήριες κάρτες – 44 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού.
  • Αφαιρώντας δευτερεύοντα καπάκια από προϊόντα: 54 εκατομμύρια κομμάτια από μωρομάντιλα, 34 εκατομμύρια από συσκευασίες κρέμας, 34 εκατομμύρια συσκευασίες για σαλάτες.
  • Η Tesco αφαίρεσε πάνω από 20 εκατομμύρια τεμάχια πλαστικές συσκευασίες από τη χριστουγεννιάτικη σειρά 2020 (φώτα, κάρτες, πουτίγκες κ.λπ.).
  • Αφαίρεση πλαστικών δίσκων π.χ. από ρολά λουκάνικων – πάνω από 24 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού.

Από την έναρξη της στρατηγικής 4Rs, τον Αύγουστο του 2019,  η Tesco μείωσε το μέγεθος του ετήσιου αποτυπώματος συσκευασίας κατά 3.480 τόνους (εκτός από την αφαίρεση του 1 δισεκατομμυρίου πλαστικών). Ακόμα, η συνεργασία της Tesco με τη Loop έδωσε στους πελάτες την ευκαιρία να αγοράσουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

Sarah Bradbury, Διευθύντρια Ποιότητας της Tesco:

«Οι προμηθευτές μας είχαν πολλά να αντιμετωπίσουν το 2020, οπότε η αφαίρεση ενός δισεκατομμυρίου τεμαχίων πλαστικού είναι φανταστική πρόοδος. Η εργασία μας για κατάργηση, μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση θα συνεχιστεί έως το 2021 – δεν υπάρχει χώρος για περιττές ή μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες στην επιχείρησή μας.

Paula Chin, Ειδικός Βιώσιμων Υλικών του Οργανισμού WWF:

«Η ρύπανση από τις πλαστικές συσκευασίες εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ορατά συμπτώματα της περιβαλλοντικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή. Οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και τα νοικοκυριά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, οπότε είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την Tesco να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις για σημαντική μείωση της ποσότητας πλαστικών που χρησιμοποιούμε. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες αυτής της κλίμακας το 2021 και μετά. ”