Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. ανακοίνωσε το έργο «ALFION – INFRA: Implementation of energy upgrading infrastructure in Igoumenitsa port», συνολικού προϋπολογισμού 8.925.000,00 €. Το έργο επιλέχθηκε ως προτεραιότητα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA). Με στόχο την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. πρωτοστατεί στις εξελίξεις των μεταφορών ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

ALFION – INFRA

Το έργο ALFION – INFRA αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας και στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων υποδομής για την ηλεκτρική διασύνδεση λιμένα-πλοίου. Υπάγεται στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για την μετατροπή του λιμένα Ηγουμενίτσας σε λιμένα μηδενικών εκπομπών ρύπων καθώς και σε ενεργειακό, μεταφορικό και κοινωνικό κόμβο.
Το ALFION – INFRA, που αναμένεται να εκκινήσει τον Νοέμβριο 2023, είναι το πρώτο έργο υλοποίησης ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα-πλοίου στην Ελλάδα. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 85% από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF).

Οι επιμέρους δράσεις του έργου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Έργα υποδομής τριών (3) θέσεων ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα-πλοίου κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι,
• Ανάπτυξη συστήματος ενεργειακής διαχείρισης,
• Επιπρόσθετες μελέτες ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα-πλοίου για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων κρουαζιερόπλοιων,
• Μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης μέσω αξιοποίησης ΑΠΕ.

Συντονιστής του έργου είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας. Συμμετέχουν επίσης ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) και η ομάδα PROTEUS, που αποτελείται από τις εταιρείες PROTASIS, HYDRUS, GATES και το Εργαστήριο Θαλάσσιων Μεταφορών του ΕΜΠ.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας γεωγραφικά είναι το πλησιέστερο λιμάνι της Ελλάδος με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής Θάλασσας, αποτελώντας έτσι μία σημαντική γέφυρα ανθρώπων και εμπορευμάτων, από και προς τη Δυτική Ευρώπη. Ετησίως, διακινούνται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά, από και προς λιμένες εσωτερικού και εξωτερικού. Κύριες συνδέσεις του λιμένα αποτελούν οι ιταλικοί λιμένες (Μπάρι, Μπρίντιζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα), καθώς και η νήσος της Κέρκυρας.
To λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο του Θαλάσσιου Διαδρόμου (MoS) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συνδέει την Αδριατική Θάλασσα με το Ιόνιο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.