Η πρώτη ανακατασκευασμένη αμαξοστοιχία ETR470 Pendolino έφτασε στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα πρώτα τρένα υψηλής ταχύτητας. Πρόκειται για έργο που υλοποιείται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Alstom. Η Alstom διατηρεί συνεργασία για την αναβάθμιση του μηχανοστασίου και για τη συντήρηση των τρένων υψηλής ταχύτητας. Οι δύο συμφωνίες της Alstom με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τρένο Pendolino αναμένεται να ξεκινήσει τα πρώτα του δρομολόγια μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης από τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα υπόλοιπα 4 τρένα θα παραδοθούν μέχρι το φθινόπωρο. Η προσθήκη τρένων υψηλής ταχύτητας αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες στο πλάνο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για να μειώσει τον χρόνο του ταξιδιού στο κύριο άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης από πάνω από 4 ώρες σε περίπου 3 ώρες, μετά και την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Δηλώσεις

«Η έλευση των τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα για την Alstom, αλλά και για τον πελάτη μας και τις προσπάθειές του για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα. Αυτό το έργο έρχεται να επιστεγάσει την μακρόχρονη παρουσία της Alstom στην Ελλάδα,» δήλωσε ο κ. Σταύρος Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom στην Ελλάδα.

«Η έναρξη δρομολογίων υψηλής ταχύτητας στην Ελλάδα, με τη συμβολή των αναβαθμισμένων τρένων της Alstom, αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας προκειμένου να προσφέρουμε βελτιωμένη εμπειρία στον επιβάτη, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και μειωμένο χρόνο ταξιδιού σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές δρομολόγιο. Επιπλέον, η αναβάθμιση του μηχανοστασίου μας στη Θεσσαλονίκη θα το μετατρέψει σε ένα από τα πιο σύγχρονα και τελευταίας τεχνολογίας μηχανοστάσια στην ΝΑ. Ευρώπη», σχολίασε ο καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Avelia Pendolino

Η σειρά τρένων υψηλών ταχυτήτων Avelia της Alstom αποτελείται από τα: Pendolino, Euroduplex και AVG. Το τρένο υψηλής ταχύτητας Avelia Pendolino έχει πιστοποιηθεί από 14 χώρες. Επίσης, έχουν πωληθεί περισσότερες από 520 αμαξοστοιχίες στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πολωνία, στην Πορτογαλία, στη Ρωσία και στην Κίνα.

Το Pendolino αποτελεί μια ευέλικτη λύση σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών με ταχύτητα που φτάνει έως και τα 250 χιλ./ώρα. Επιτρέπει στους επιβάτες να ταξιδεύουν με άνεση, χάρη τις υπηρεσίες εστίασης και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παιδιά, τους ευρύχωρους διαδρόμους και τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φυσικό φως. Η παραγωγή του γίνεται κατά κύριο λόγο στο εργοστάσιο της Alstom, στην περιοχή του Savigliano στην Ιταλία.